Nowa Droga do Zdrowia
Na co dzień bardzo rzadko potrafimy znaleźć czas na to, by zatrzymać się i pomyśleć chwilę o sobie. Natomiast bardzo często odczuwamy kłopoty zdrowotne związane ze stylem życia, towarzyszącym nam stresem i złym odżywaniem. Tymczasem to właśnie wsłuchanie się w nasz organizm, zrozumienie jego potrzeb i zmiana złych nawyków może okazać się najlepszą receptą.
ZAWODOWE KOLARSTWO
Jestem kolarzem. Przez dwadzieścia lat wyczynowo uprawiałem ten piękny sport. Zdobyłem srebrny medal olimpijski i dwa medale mistrzostw świata. Byłem pierwszym polskim kolarzem, który przeszedł na zawodowstwo. Wielokrotnie startowałem w Giro d’Italia czy Tour de France. W czasie całej kariery wygrałem około 200 wyścigów. Obecnie organizuję największy wyścig kolarski w tej części Europy – Tour de Pologne, a także wiele imprez kolarskich dla amatorów i zawodowców.
Podczas wyczynowego uprawiania sportu nie zastanawiałem się zbytnio nad odżywianiem. Nie mówiło się wówczas tak dużo o wpływie jedzenia na wydolność zawodników i ich zdrowie. Po zakończeniu kariery zacząłem mieć kłopoty ze zdrowiem – nadwaga, migotanie przedsionków, a na dodatek choroba Meniere’a i borelioza. Problemy okazały się bardzo poważne, a leczenie farmakologiczne pozwalało zaleczyć choroby, ale nie rozwiązywało ich istoty.
PRZEŁOMOWA WIZYTA W MEKSYKU
W 2011 roku wspólnie z żoną Elżbietą zdecydowaliśmy się na wizytę w klinice w Meksyku, która zajmuje się terapią Gersona, czyli leczeniem raka i chorób przewlekłych naturalnymi metodami. To właśnie badania Maxa Gersona, a także włoskiego onkologa Umberto Veronesiego i amerykańskiego biochemika Colina Campbella
miały ogromny wpływ na naszą przemianę. Przez trzy tygodnie oczyszczałem organizm stosując dietę wegańską. Objawy chorób ustały już po pierwszym tygodniu.
NOWY POCZĄTEK
To był początek nowego trybu życia. Moja żona, która pomagała w utrzymywaniu diety postanowiła poszerzać wiedzę w temacie zdrowego żywienia i ukończyła studia podyplomowe ze specjalizacją dietetyki. Wspólnie, zgodnie z zaleceniami utrzymywaliśmy rygorystyczną dietę przez pół roku, a później postanowiliśmy przy niej pozostać. Od kilku lat jesteśmy weganami. Dzięki temu schudłem około 15 kilogramów, wróciłem do codziennych treningów, a moja kondycja zaczęła się poprawiać w niebywałym tempie. Odzyskałem nie tylko zdrowie, ale także radość z życia i sportową formę, która rośnie z roku na rok.
Nasze doświadczenia zdrowego i aktywnego życia chcemy przekazać Wam w centrum ekologicznego oczyszczania organizmu Eko Folwark. Z jego oferty skorzystało już wielu naszych znajomych i przyjaciół, którzy są zachwyceni efektami. W Eko Folwarku przekonacie się o zbawiennym wpływie wegańskiej diety, oczyszczania sokami, detoksu. Spotkacie życzliwych Wam ludzi i nabierzecie ochoty na życie.
Eko Folwark mieści się w odrestaurowanym pałacu w Barnowie z 1786 roku. Majestatyczny budynek położony jest na terenie Parku Krajobrazowego Dolina Słupi. Pałac otoczony jest pięknymi lasami i polami, gdzie można odnaleźć ciszę, spokój oraz wewnętrzną harmonię. W pobliskich lasach żyją sarny, jelenie i dziki, a w powietrzu szybują myszołowy, jastrzębie, a także orły bieliki. W promieniu wielu kilometrów rozciągają się także pola z uprawami ekologicznymi, które idealnie wpisują się w krajobraz Eko Folwarku.