Terapia Doktora Gersona

Wielkie odkrycia często są wynikiem przypadku, lub inaczej mówiąc szczęśliwym zbiegiem okoliczności. Terapia Gersona powstała dzięki pozornie przypadkowym wydarzeniom. Nie ujrzałaby jednak światła dziennego, gdyby nie jeden bardzo ważny czynnik, jakim była dociekliwość młodego lekarza Maxa Gersona.

Max Gerson już jako dziecko był bardzo ciekawy świata. Jako młody lekarz wiele eksperymentował i szukał odpowiedzi na trapiące go pytania. Punktem zwrotnym w jego życiu zawodowym okazały się częste i wyniszczające, migrenowe bóle głowy. Jako naukowiec zgłębił cała dostępną wiedzę na temat migren, szukał pomocy u wybitnych lekarzy i profesorów, ale nikt nie był w stanie mu pomóc. Jedynym tropem na jaki natrafił był artykuł opisujący historię kobiety wyleczonej z migreny za pomocą zmiany diety. Dr Gerson nie miał nic do stracenia, dlatego zaczął testować na sobie różne warianty diety i obserwować swój organizm w reakcji na te zmiany. Panaceum na jego migrenę, okazała się wolna od soli dieta wegetariańska. Wkrótce Gerson zaczął zalecać również swoim pacjentom tę dietę, w celu wyleczenia u nich migreny. Wielkim zaskoczeniem dla niego stał się fakt, że pacjenci wracali do niego nie tylko z wyleczoną migreną, ale również z innymi cięższymi chorobami np. gruźlicą skóry. Po przebadaniu wielu pacjentów z tym schorzeniem, Gerson doszedł do przełomowych wniosków na temat leczenia dietą. Mianowicie zauważył, że przez zmianę sposobu odżywiania, nie leczył tylko jednej choroby, ale cały organizm.

OCZYSZCZANIE Z TOKSYN I ZBAWIENNA ROLA EKOLOGICZNYCH PRODUKTÓW
Mechanizm działania terapii Gersona opiera się na naturalnej zdolności naszego organizmu do regeneracji i powrotu do fizjologicznej równowagi. Pierwszym niezbędnym warunkiem jest odcięcie się od toksycznie działających na nasz organizm substancji. Pestycydy, konserwanty, zanieczyszczenie powietrza, smog elektroniczny, to tylko przykłady substancji wywierających szkodliwe działanie na nasz organizm. Z tego powodu, dieta Gersona opiera się wyłącznie na ekologicznych produktach, pozbawionych chemicznych środków ochrony roślin oraz sztucznych nawozów.

Drugim bardzo ważnym filarem diety Gersona jest dostarczenie wraz z organiczną żywnością jak największej ilości witamin, enzymów, pierwiastków śladowych oraz minerałów. To właśnie te substancje są niezbędne do odzyskania zdrowia. Z tego powodu każdego dnia na diecie Gersona spożywa się ok. 9 kg warzyw i owoców. Znaczna ich część, podawana jest w postaci świeżo wyciskanych soków. W tym celu używana jest specjalna wyciskarka wraz z prasą. Ta metoda gwarantuje otrzymanie soku o najwyższej wartości odżywczej oraz wysokiej zawartości enzymów roślinnych. Soki są również łatwiej strawne w porównaniu z surowymi warzywami i owocami, a ponadto są smaczne i z łatwością konsumowane w tej postaci przez pacjentów.

Trzecim kluczowym elementem terapii Gersona jest detoksykacja organizmu. Wypierane z komórek organizmu toksyny, trafiają wraz z krwią do wątroby – organu odpowiadającego za odtruwanie organizmu. W przypadku dużej ilości toksyn, wątroba staje się przeciążona toksynami, czego konsekwencją może być samozatrucie organizmu oraz śpiączka wątrobowa. Z tego powodu dr Gerson wprowadził do swojej terapii lewatywy z kawy, które są nieodłącznym i niezbędnym elementem kuracji. Stosowanie lewatyw z kawy pozwala zwiększyć aktywność substancji uczestniczącej w wychwytywaniu i eliminacji toksyn z wątroby. Ilość lewatyw jest proporcjonalna do ilości wypijanych soków.

Terapia Gersona to kompleksowa metoda oczyszczania organizmu, która likwiduje problem leżący u podstaw różnych problemów zdrowotnych, czy dysfunkcji. Powodem tego jest traktowanie organizmu, jako złożonej całości, nie zaś skupianie się na jednym narządzie, czy układzie. Skuteczność metody Gersona, zależy jednak od wielu czynników i nie jest panaceum na wszystkie choroby. Ważny jest zarówno moment zastosowania terapii oraz stopień, w jakim pacjent stosuje się do jej zaleceń.